Flaggning

Den svenska flaggan och flaggstången är för oss svenskar starkt förknippat med högtider, glada tillfällen och sommar. Att får komma ut till sommarstugan och hissa flaggan på sin första semesterdag är en stor glädje för många.

Flaggstången och flaggningen är också ett viktigt inslag när vi firar våra nära och kära i samband med födelsedagar, examen eller andra viktiga tillfällen i livet.

Flaggning vid födelsedag är kanske det vanligaste tillfället som vi flaggar förutom nationaldagen. Det gör det extra festligt och signalerar för andra runtom oss att något stort händer! Det är också vanligt med flaggning i samband med skolavslutningar eller vid bröllop.

Helt enkelt vid tillfällen som är värt att minnas.

Small Children Ruunning With Present Outdoors In G 2022 02 02 04 48 57 Utc

Hur ska jag flagga?

Hur och när man får flagga tycker många det är svårt att hålla reda på. Vi har satt samman fakta om flaggning som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven.

Hur stor ska en flagga vara?
En flaggas storlek bör anpassas efter den flaggstång den hissas på. En tumregel är att flaggans längd bör vara cirka en fjärdedel av flaggstångens längd. Om flaggstången är mycket hög kan flaggan göras något mindre.

Får jag flagga efter kl 21.00?
Ja, det får du vid till exempel festliga tillfällen men helst ska då flaggan vara belyst.

Får jag flagga med en utländsk flagga?
Utländska medborgare som är bosatta i Sverige har full rätt att hissa den egna nationsflaggan. Däremot får ett lands flagga aldrig hissas under ett annat lands flagga. Det får alltså bara finnas en nations flagga på varje stång.

Gäller samma regler för företagsflaggor?
Nej,flaggor för företag och andra typer av flaggor med reklam anses inte som "riktiga" flaggor. Därför gäller inte samma regler som för nationsflaggor och inget hindrar exempelvis att en företagsflagga är hissad dygnet runt.

När får jag flagga på halv stång?
Vid dödsfall och begravning hissas flaggan på halv stång. Vid flaggning på halvstång ska flaggan vara hissad till 2/3 av stångens höjd. Flaggan ska först hissas i topp och omedelbart därefter halas ned till angiven höjd. Samma sak då den ska halas ned - först i topp, sedan ned.

Flaggdagar

1 jan Nyårsdagen
28 jan Konungens namnsdag
12 mar Kronprinsessans namnsdag
27 mar Påskdagen
30 apr Valborgsmässoafton, Kungens födelsedag
1 maj Första maj
15 maj Pingstdagen
6 jun Sveriges nationaldag, svenska flaggans dag
25 jun Midsommardagen
14 jul Kronprinsessans födelsedag
8 aug Drottningens namnsdag
24 okt FN-dagen
6 nov Gustaf Adolf-dagen
10 dec Nobeldagen
23 dec Drottningens födelsedag
25 dec Juldagen

Flaggtider

1 mars ‒ 31 oktober
Flaggan hissas kl. 08.00 och halas
vid solnedgång, senast 21.00

1 november ‒ 28 (29) februari
Flaggan hissas kl. 09.00 och
halas vid solnedgång, senast 21.00